In Knokke-Heist is een potvis aangespoeld op het strand van Heist, dicht bij de oostelijke strekdam van de haven van Zeebrugge. Het dier zou 13 tot 14 meter lang zijn. De potvis leefde nog toen hij aanspoelde, maar is kort daarna overleden.

Het is niet duidelijk hoe de potvis op het strand is geraakt. Mogelijk is het dier gewond geraakt door een aanvaring, maar hij kan ook verwoningen opgelopen hebben bij de stranding. Zijn verwondingen kunnen ook ontstaan zijn door ziekte.
.

Het dier leefde dus nog toen het aanspoelde, maar er kon niets worden gedaan om hem uit zijn lijden te verlossen.

"Het dier heeft zelf geprobeerd om in volle zee te geraken, maar dat is mislukt. Door het gewoel is hij in een put beland",  zegt Steve Vervaecke, hoofd dierenverzorging van het Sea Life Center in Blankenberge. "We konden niets anders doen dan afwachten, euthanasie is onmogelijk op een dier van dergelijke omvang."

Mogelijk wordt de gestrande potvis pas morgen van het strand gehaald. Zeker is dat er nog een autopsie volgt om de juiste doodsoorzaak te bepalen.

Tientallen nieuwsgierigen zijn naar het strand gekomen om de potvis te bekijken.

De potvis is de grootste van alle tandwalvissen. Mannetjes worden tot 22 meter lang en kunnen meer dan 60 ton wegen. Vrouwtjes blijven een stuk kleiner, met ten hoogste 17 meter lengte en 38 ton. Potvissen kunnen meer dan 60 jaar oud worden.

Niet eerste potvis aan de Belgische kust

De laatste jaren worden geregeld kleine groepjes potvissen waargenomen in de Noordzee. Toch is de ondiepe Noordzee niet geschikt voor deze oceaandieren. Ze vinden er ook geen gepast voedsel.

Mannetjespotvissen trekken in het voorjaar van subtropische gebieden in de Atlantische Oceaan noordwaarts naar koudere wateren, om in het najaar terug te keren naar het zuiden, zegt het Koninklijk Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). Daarbij maken sommigen de vergissing de Noordzee in te zwemmen, ten oosten van Schotland, in plaats van Schotland ten noorden en westen voorbij te zwemmen.

Eens in de Noordzee leidt hun instinct hen steeds verder naar het zuiden, waar de ondiepe, onregelmatige zandbanken en de getijdstroom voor potvissen een echte val vormen. In het verleden zijn dan ook al enkele potvissen aangespoeld aan de Belgische kust.

Bron : VRT